Zašto biti edukator u inostranstvu?

0 Comment
2052 Views

Da bi postao uspješan edukator potrebno je da se cijeli život fokusiraš na konstantan napredak.Nikako se ne trebaš suzdržavati od izazova koji će ti donijeti nesvakidašnja iskustva. Ako tako gledaš na svoju profesiju postaćeš puno bolji i sigurniji u svom poslu. 

Jedno od najboljih iskustava koje možeš uvrstiti u svoj rezime jeste upravo da budeš  edukator u insotranstvu. U ovom članku su razlozi zašto baš ti da to i uradiš.

Profesionalni razvoj

Nevažno koji put u svojoj daljoj  karijeri izabereš, kao  edukator u instranstvu izaći ćeš iz svoje zone komfora. Tako ćeš razviti vrijedne vještine kao što su samostalnost, fleksibilnost, te  mogućnost na prilagođavanje različitim okolnostima i kulturama. Živimo u 21. vijeku. Vijeku koji je simbol globalizacije. Ovo je stoljeće u kojem većina poslodavaca traži internacionalno iskustvo. Upravo učešće u ovakom programu može ti biti prevaga da dobiješ posao iz snova.

Upoznavanje i utapanje u drugačije kulture

Ako postaneš edukator u inostranstvu, nećeš se samo razviti profesionalno, nego ćeš i odrasti kao ličnost. Imat ćeš priliku da vidiš svijet, i to ne samo ako turist, nego kao i lokalac. Moći ćeš da osjetiš pravi duh i čaroliju mjesta u koje ideš. Da se družiš sa ljudima, izlaziš, zabavljaš, a uz to i da puno toga naučiš. Postat ćeš dio nove zajednice. Upoznat ćeš njihove običaje. Probati njihovu hranu, vidjeti drugačija mjesta. Steći životna prijateljstva.  Možda ćeš razviti neke nove  vještine, ili naučiti novi jezik. Mogućnosti su velike, do tebe je da li si spreman da ih iskoristiš.

Prilika da napraviš razliku

Obrazovanje je  jedna od najbitnijih stvari koje jedna zajednica može  pružiti svome stanovništvu. To je osnova za prosperitet svakog društva. Ovo je prilika da upravo ti budeš razlog za napredak zajednice. Prilika da nekog naučiš nešto novo. Prilika da nekome omogućiš bolju budućnosti. 

Zarađuj dok putuješ

Kao edukator u instranstvu imaš šansu da uradiš nešto drugačije i  korisno. Nešto što može zauvijek promijeniti tvoj život. To je odličan prokazatelj svega što zapravo predstavljaju internacionalne razmjene. Ljudi drugačijih kultura, druže se skupa, uče skupa, te stiču pozitive konekcije. Jedinstven način da se putuje, dobija radno iskustvo, te napravi dobra promjena u društvu.

Novac je uvijek odličan motivator za napraviti promjene u svom životu. Osim što ćeš steći neponovljiva iskustva, učestvovati u napretku društva imat ćeš priliku da nešto i zaradiš. S tim novcem možeš sebi omogućiti još mnoštvo novih avantura, a možda nešto i uštediš. 

Ako si zainteresiran da budeš edukator u inostranstvu Aiesec nudi odlične programe da to i postaneš, a možeš ih pogledati na zvaničnoj stranici.


Saninovo iskustvo u AIESEC-u

Evo kako je Sanin opisao svoje iskustvo u AIESEC-u.

Postani član AIESEC-a

AIESEC traži nove članove u Banja Luci i Mostaru. O...