Zdravo okruženje – zdrav um

0 Comment
3385 Views

Zašto kažemo da je zdravo okruženje – zdrav um? Općepoznato je da prostor u kojem boravimo ima veliki utjecaj na naše zdravlje, osjećaje i funkcioniranje. Imajući to na umu, trebamo se zapitati koliko se pridržavamo principa koje čine  naš prostor zdravom i čistom okolinom za boravak. Čistim okruženjem se ne smatra samo prostor koji zadovoljava higijenske zahtjeve čistoće, već prostor u kojem se osjećamo ugodno i koji nas ispunjava pozitivnom energijom. Kako prostor u kojem boravimo utječe na nas?

Kako prostor u kojem boravimo utječe na nas?

To zavisi od osobe do osobe, ali ono što je zajedničko za svakoga jeste to da imamo prostor u kojem provodimo većinu našeg dana. Svaki segment života posjeduje određeno okruženje koje ga karakteriše, tako na primjer radni stol stvara pomisao na poslovni aspekt života. Definišući koji prostor karakteriše određeni aspekt života postižemo prvi korak ka razumijevanju važnosti okruženja, potrebno je da to iskoristimo na način da prostor učinimo našim “prijateljem” kako bi ga svaki put dočekivali s dozom veselja. Ovaj pristup je primjenjiv za svaki prostor.

Karijera nas dovodi do zdravog uma i okruženja.

Kako ostvariti ugodan prostor?

Osnovni korak koji možemo primijeniti je da se riješimo stvari koje nam nisu potrebne u prostoru boravka ili stvari koje stvaraju distrakciju za rad. Čest slučaj je da su ljudi okruženi nepotrebnim stvarima na koje su se navikli, koje već duži vremenski period nemaju svoju funkciju u toj prostoriji i tako nepotrebno zauzimaju prostor. Istraživanjem prostornog minimalizma koji se zalaže za “eco-friendy” prostore bez suvišnih elemenata ili čak principima feng-shui-a koji nalaže da svaki element u prostoru ima određeni značaj za ljudsko raspoloženje nam može pomoći da shvatimo značaj koji organizacija prostora ima na naše mentalno zdravlje.

Čist dom je jednako zdravo okruženje. Kao i ključ zdravog uma.

Još jedan korak koji možemo poduzeti da postignemo zdravo okruženje i zdrav um jeste prirodna svjetlost. Količina prirodne svjetlosti ima značajan uticaj na čovjekovo raspoloženje, ona nam svojom pojavom daje osjećaj povezanosti sa vanjskom okolinom i potrebnu energiju za funkcionisanje u vidu volje kada nas ujutro razbudi i slično. Sve to utiče na zdravo okruženje.

Zdrav um je slobodan um. A to je i zdravo okruženje.

Naučno je dokazano da određene boje mogu poboljšati čovjekove sposobnosti, tako na primjer za ugodnu radnu atmosferu je preporučivo korištenje plavo-zelenih tonova koji podižu nivo koncentracije, dok se boje poput žute,crvene i drugih jarkih tonova trebaju izbjegavati zbog izazivanja osjećaja dezorijentacije i demotivacije. Svijetle boje su uvijek poželjne, ali prilikom njihovog korištenja treba paziti na izbjegavanje monotonosti i izbor osvjetljenja,  jer za ugodan boravak nam je potrebna prostorna dinamika koja se ostvaruje postepenim nijansiranjem boja. Ispravno bi bilo odabrati jednu glavnu boju unutar prostorije i prema njoj kreirati ostalo okruženje od sličnih boja i nijansi koje se neće previše isticati.

Zdrav um ima svoje nijanse. Pravim bojama možemo doći do zdravog okruženja.

Ovo su neki od savjeta koji vam mogu pomoći ka podizanju produktivnosti u svakodnevnom radu i ostvarenju svakodnevnih aktivnosti. Čistoća prostora koja se ostvaruje navedenim principima može se nazvati energetskim čišćenjem i kreiranjem pozitivne energije koja nam daje mentalnu čistoću.


Iskustvo sa AIESEC prakse

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost Pozdrav svima! Ja sam Aleksa,...

Komunikacija u korporativnom svijetu

Ako sjedneš i razmisliš o komunikaciji, shvatit ćeš da je...