Iskustvo sa AIESEC prakse

1 Comment
68 Views

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost

Pozdrav svima! Ja sam Aleksa, član AIESECa u Bosni i Hercegovini, i želim da podijelim svoje nevjerojatno iskustvo sa volonterske prakse u Istanbulu tokom Jula 2023. godine. Tokom šest nedjelja volontiranja, imao sam mogućnost za nezaboravno iskustvo koje je proširilo moje vidike, obogatilo mi život i omogućilo mi da upoznam ljude iz različitih dijelova svijeta, posebno iz afričkih država.

Početak Iskustva

Dolazak u Istanbul bio je kao ulazak u novi svijet. Ovaj grad, koji je bogat istorijom i kulturom me je odmah zainteresovao. Prvi utisak bio je senzacionalan – to je bila kombinacija starog i novog, ruralnog i urbanog koji bi svaki korak činio ga drugačijim.

Upoznavanje sa Timom

Na početku prakse sam se upoznao sa svim volonterima iz inostranstva. Brzo smo se krenuli družiti posebno s volonterima iz afričkih država. Fascinantno nam je bilo slušati njihove priče, tradicije i običaje.Naučili smo mnogo o raznim kulturama tokom ovog vremena a prijateljstvo koje smo stvorili i koje još uvijek traje nema cijenu.

Volontiranje i Doprinos Zajednici

Naša volonterska praksa bila je usmjerena na rad sa lokalnom zajednicom i djecom predškolskog uzrasta. Radili smo na različitim projektima koji su imali za cilj unapređenje obrazovanja i životnih uslova djece. Jedan od najznačajnijih projekata bio je organizovanje radionica za djecu predškolskog doba gdje smo ih podučavali osnovnim vještinama i engleskom jeziku. Vidjeti osmijeh na licima djece i osjećati njihovu zahvalnost bilo je nešto što neću nikada zaboraviti. Taj osjećaj ispunjenja i svijesti da činiš nešto dobro za zajednicu dao mi je novu perspektivu na život i vrijednosti koje su zaista važne.

Kulturna Razmjena

Jedan od najljepših dijelova ove prakse bila je svakodnevna kulturna razmjena. Svaki volonter donio je sa sobom dio svoje zemlje, bilo kroz hranu, muziku, ples ili priče. Noći provedene uz afričke ritmove, isprobavanje novih ukusa i zajedničko istraživanje Istanbula učinile su ovo iskustvo jedinstvenim.

Izazovi i Lekcije

Naravno, bilo je i izazova. Snalaženje u novom gradu, jezičke barijere i prilagođavanje različitim kulturama zahtijevalo je strpljenje i otvoren um. Međutim, svaki izazov bio je prilika za učenje i rast. Naučio sam kako da budem fleksibilan, kako da bolje komuniciram i kako da rješavam probleme u multikulturalnom okruženju. Volonterska praksa u Istanbulu promijenila je moj život na mnogo načina. Upoznati ljude iz afričkih država i drugih dijelova svijeta, raditi zajedno na ciljevima održivog razvoja i istraživati jednu od najljepših svjetskih metropola, bilo je iskustvo koje ću uvijek nositi sa sobom. Hvala AIESEC-u na ovoj nevjerovatnoj prilici i hvala svima koje sam upoznao na ovom putovanju.


Ako imate priliku da se upustite u ovakvo iskustvo, ne oklijevajte.
Volontiranje ne samo da doprinosi zajednici, već i obogaćuje vaš život na
načine koje niste mogli ni da zamislite.


Volontiranje, stepenica ka uspješnoj karijeri

Nije važno da li si u srednjoj školi ili fakultetu,...

Postani član AIESEC-a

AIESEC traži nove članove u Banja Luci i Mostaru. O...

Leave your comment