Volontiranje, stepenica ka uspješnoj karijeri

0 Comment
2576 Views

Nije važno da li si u srednjoj školi ili fakultetu, ali zasigurno često razmišljaš o tome šta je to tvoj životni poziv? Dolazi vrijeme kada moraš donijeti značajne odluke u svom životu i preusmjeriti svoju energiju na sticanje novih znanja, koja će ti olakšati put u svijetu odraslih, u korporativnom svijetu. Najbolji način za to je volontiranje.

Da li znaš da je naredna faza nakon što sebe uhvatiš da razmišljaš o budućnosti, zapravo akcija! Svojom pasivnošću ne možeš ostvariti puno, ali izuzetnom aktivnošću itekako da.

Pronađi mjesto u kome ćeš svoju kreativnost, želju za uspjehom i radom preusmjeriti na praktičan rad i sticanje praktičnih znanja. Odaberi volontiranje i prati put kojim te ono vodi.

Često se volontiranje zna karakterisati kao aktivnost – kojom gubiš svoje vrijeme. Neki bi rekli da je to aktivnost – koja ti otvara nove prilike i ukazuje ti na lične vrijednosti koje drugačije ne bi bile otkrivene, slušaj one koji su ostvareni i koji iskreno dijele svoje iskustvo, jer zasigurno je put do uspjeha popločan izuzetnim radom i zalaganjem, a rezultati su došli kasnije.

U svijetu volonterizma i u radu sa drugim volonterima ćeš shvatiti da se određene aktivnosti rade iz čiste ljubavi i želje za pozitivnom promjenom. Jer finansijskog podsticaja nema, što ukazuje na vrijednost takvog rada.

Prilikom volonterskih aktivnosti najčešće ćeš raditi na aktivnostima ili projektima za koje nemaš iskustva i susresti sa situacijama koje ti akademsko iskustvo ne bi moglo pružiti. Najbolji način da naučiš nešto novo jeste da učiš iz svojih grešaka i svojih pokušaja, a nikada ne znaš šta te čeka ukoliko zapravo ne pokušaš.

Kroz primjera volontiranja u AIESECu kao omladinskoj organizaciji, isključivo radiš na projektima koji mladima otvaraju nove prilike, organizuješ različite događaje, pripremaš kolege za praksu u inostranstvu, razvijaš svoje komunikacijske vještine kroz rad u marketingu i vođenju svog tima, kreiraš nove prilike za mlade iz inostranstva, te samim tim svoje organizacijske i soft skills podižeš na novi nivo. Prijavi se, i postani promjena u svojoj zajednici.


Saninovo iskustvo u AIESEC-u

Evo kako je Sanin opisao svoje iskustvo u AIESEC-u.

Postani član AIESEC-a

AIESEC traži nove članove u Banja Luci i Mostaru. O...