Čist zrak, duga ljubav

0 Comment
1364 Views

Svima je poznato da je čist zrak, duga ljubav. Poznat svima problem, a često zanemaren i po strani, utiče na nas, na našu okolinu i ostavlja posljedice koje će postati trajne ukoliko se ne promijenimo. Zagađenje zraka već dugo vremena je jedan od najvećih problema naše države, te prema statistici Bosna i Hercegovina je na 10. mjestu u svijetu po zagađenosti zraka, a među prvima u Evropi.

Mnogi faktori su zaslužni ovakvim podacima, dok bi najočigledniji bile raznovrsne fabrike i termoelektrane bez odgovarajućih filtera za pročišćenje štetnih gasova. Fabrike, također, nepravilno odlažu hemijski otpad spaljivanjem, što direktno utiče na kvalitetu zraka. Još neki od veoma bitnih faktora su izduvni gasovi automobila (pogotovo starijih modela koji su kod nas najviše prisutni), spaljivanje uglja i smeća u ložištima domaćinstava, ispuštanje štetnih čestica (pesticidi, dezodoransi), te oslobađanje metana iz zemljišta u kojem je odložen otpad.

Iako ima mnogo uzroka zagađenja zraka, posljedice su mnogobrojnije i više zabrinjavajuće. Zagađenje zraka je jedan od glavnih uzroka oboljenja respiratornog sistema kao što su karcinomi, tumori, upale pluća i astma. Bilo direktno ili indirektno, smog i razne čestice u zraku su jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini, pogotovo u industrijskim područjima poput Sarajeva, Tuzle, Lukavca i drugih. Pretpostavlja se da će do 2050. godine umirati 6 miliona ljudi godišnje kao direktna posljedica zagađenja zraka.

Ovako zagađeno okruženje utiče na nas i prije rođenja u obliku pobačaja, preranog porođaja i brojnih oboljenja, te u dobi djetinjstva kada utiče na razvoj mozga i razvija veću vjerovatnoću oboljenja respiratornog sistema. Osobe sa kardiovaskularnim oboljenima i starije životne dobi imaju veći rizik oboljenja i smrtnosti zbog loše kvalitete zarak. U većim industrijskim područjima, kao što je Kina, zdravstvene posljedice su većeg parametra gdje godišnji broj preminulih iznosi oko 750 000.

Kvaliteta zraka se izravno odražava na okolinu i njeno zdravlje u vidu globalnog zagrijavanja, koje je prouzrokovalo opsanost izumiranja mnogih životinjskih i biljnih vrsta, među kojima su i ljudi. Postoje životnjske vrste koje su bile primorane na migraciju, a zajedno sa nekim biljnim vrstama idalje su životno ugrožene.

Za problem ovolikih razmjera, potrebna su efikasna i raznolika rješenja, kako na globalnom nivou, na nivou države, tako i na nivou pojedinca. Zakonom zabranjivanje spaljivanja ugljena radi stvaranja toplotne i električne energije, te zabranjivanje ilegalnog odlaganja i spaljivanja otpada su koraci prema napredovanju koje naša država mora poduzeti, kao i određene novčane kazne za kršenje isith zakona. Ukidanjem semafora i uvođenjem kružnih tokova, smanjuje se količina izduvnih gasova autombila, to jeste poboljšava se kvaliteta zraka. Bosna i Hercegovina je ispunjena neiskorištenim potencijalima prirodnih resursa kao što su vjetar i rijeke za stvaranje vjetroelektrana i hidroelektrana. Pravilnim korištenjem tih resursa smanjuje se zagađenje zraka i omogućava ekonomičniji i više ekološki osviješćen način proizvodnje energije.

Kao pojedinci možda ne možemo donositi zakone, ali možemo korak po karak promijeniti svijet na bolje. Mi moramo krenuti od sebe i načina na koje mi doprinosimo zagađenju. Solarna energija je jedan od neiskorištenih ekoloških načina za proizvodnju energije koju pojedinac može sam koristiti. Samom upotrebom električnih vozila, gradskog prevoza, bicikla ili kretanjem pješice na manje razadljine smanjujemo zagađenje zraka gasovima automobila. Korištenje proizvoda koji se mogu reciklirati i koji se mogu više puta iskoristiti je dobar način zaustavljanja nepravilnog odlaganja otpada, a samim tim i oslobađanja veoma štetnih gasova, kao što je metan. Još je važno napomenuti da sa pojavom pandemije, zagađenje zraka se znatno smanjilo upravo radi manje upotrebe motornih vozila i manje mogućnosti zagađenja prirode.

Mjere koje se moraju preduzeti moraju biti ekstremne, ali to je baš ono što nas može spasiti. Takve mjere ne možemo poduzeti sami, već samo ako se, prvo na nacionalnom, a kasnije i globalnom nivou, ujedinimo. Samo tada ćemo zapravo biti uspješni na dugoročnim stazama za bolju budućnost nas, ali i naših nasljednika. Zato se promijenimo, zato se pokrenimo. Ne možemo više čekati, jer vrijeme za napredak, vrijeme za akciju je sad.

Tekst pisala: Armela Mehdin

Izvori koji su korišteni:

https://www.conserve-energy-future.com/causes-effects-solutions-of-air-pollution.php

https://www.conserve-energy-future.com/various-air-pollution-facts.php

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Causes_of_death_Health2020-HR.png

https://www.iqair.com/world-most-polluted-cities?continent=59af92ac3e70001c1bd78e52&country=&state=&page=1&perPage=50&cities=

https://zrak.ekoakcija.org/content/kako-zagadeni-zrak-utjece-na-zdravlje


Iskustvo sa AIESEC prakse

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost Pozdrav svima! Ja sam Aleksa,...

Komunikacija u korporativnom svijetu

Ako sjedneš i razmisliš o komunikaciji, shvatit ćeš da je...