YouthSpeak Forum – najveća omladinska konferencija na svijetu!

YSF-2022-logotip

YouthSpeak Forum, pod temom “korakUnepoznato” u organizaciji AIESEC-a u Bosni i Hercegovini, otvorio je vrata mladima željnim promjena i novih ideja, pružajući im platformu za izražavanje i dijeljenje svojih vizija za budućnost.

Konferencija je okupila preko 200 učesnika željnih pozitivnih promjena u svojoj okolini, pružajući im jedinstvenu priliku da se povežu sa tržištem rada, čuju inspirativne priče, učestvuju u panel diskusiji i radionicama značajnih tema za razvoj našeg društva.

Uzbuđenje u vazduhu moglo se osjetiti dok su mladi lideri iz različitih oblasti, posebno ekonomije, preduzetništva, marketinga, informacionih tehnologija, aktivizma i umjetnosti, ulazili u Dječiju kuću.

Jedna od glavnih karakteristika ovog globalnog događaja jeste da je baziran na ciljevima održivog razvoja, a glavni fokusi ovogodišnjeg YouthSpeak Foruma u BiH bio je SDG 10 – smanjenje nejednakosti, s osvrtom na SDG 4 – kvalitetno obrazovanje, te SDG 9 – industrija, inovacija i infrastruktura.

U sklopu otvorenja YouthSpeak Foruma 2023, obratili su se i nacionalni partneri AIESEC-a u Bosni i Hercegovini. Mladima u publici, obratili su se i poželjeli dobrodošlicu: Samira Aličić, ispred Telus International, Tarik Bučan ispred kompanije HulkApps i Dobrila Močević, direktorica Prime Communications, koja je pozdravila učesnike ispred Coca Cole HBC Sarajevo / Coca – Coline podrške mladima.

Program je započeo Keynote sesijom Selme Kadić – Maglajlić, profesorice na Copenhagen Business School i aktivne konsultantice iz područja marketinga i upravljanja prodajom. U svojoj sesiji “Student, ne profesor”, Selma je učesnicima Foruma govorila o tome koliko je važno neprestano sticati nova znanja i koračati ka nepoznatom, te kako se izvrsnost uvijek nagrađuje! Učesnici su također imali priliku slušati i Ernu Šošević, osnivačicu i CEO Bizbook.ba , B2B mreže za napredno poslovanje.

U svojoj sesiji “You think you need money for your entrepreneurial idea? Think again!”, Erna je govorila o tome koliko je bitno istrajati i ne odustati od postavljenog cilja, uprkos teškoćama na koje svi u

poslovnom svijetu nailaze te kako se trud uvijek isplati.

Učesnici su imali priliku slušati i dvije Coffee With sesije. Na Coffee With AIESEC sesiji o praksama koje AIESEC u Bosni i Hercegovini nudi za usavršavanje i sticanje iskustava u radu u inostranstvu, govorili su: Ajla Aganović – Demirović, Elma Džaferović i Aleksa Dabić. U drugoj Coffee With sesiji, ispred MojPosao.ba, o savjetima za traženje posla u današnjem dinamičnom tržištu, kako napisati dobar CV i tome kako se pozitivno istaći među drugim kandidatima na intervjuu za posao, govorila je Maja Strujić, Senior HR Recruitment Specialist.

Nezaobilazna tema digitalizacije bila je dijelom ovogodišnjeg YouthSpeak Foruma u okviru panel diskusije pod temom “Mladi u digitalnom dobu – Kako digitalizacija utiče na mlade u poslovnom svijetu?”, na kojoj su učestvovale: Elma Bajrović (Senior Specialist for Digital Banking NLB banke), Kristina Erak (operations manager Bit Alijanse) i Gorica Mehić, (Site Manager kompanije Teleperformance).

“Tehnologija je snažan alat koji oblikuje našu svakodnevicu i društvo u cjelini. Mladi ljudi moraju biti svjesni da će se tehnologija neprestano mijenjati i da moraju biti spremni na taj razvoj. Kontinuirano učenje postaje ključno za uspjeh u ovom brzom digitalnom svijetu. Mladi bi trebali usvojiti fleksibilan pristup prema tehnologiji i biti otvoreni za promjene kako bi iskoristili njezin puni potencijal. Ulaganje u vještine digitalne pismenosti i prilagodljivost bit će ključno za njihovu budućnost”, poručila je Erak.

Zatvaranje 9. po redu YouthSpeak Foruma, upriličeno je dodjelom certifikata i zahvalnica učesnicima, kao i govornicima. Na završetku, ponovo je iskorištena prilika od strane Hamze Čengića, potpredsjednika za razvoj partnerstava AIESEC-a u BiH i organizatora YouthSpeak Foruma za zahvalnicu svim partnerima, prijateljima i medijskim pokroviteljima, koji su prepoznali važnost ovog događaja.

Partneri YouthSpeak Foruma

Prijatelji YouthSpeak Foruma

Medijski Partneri YouthSpeak Foruma

Saznaj više

preko naših društvenih mreža