Saninovo iskustvo u AIESEC-u

0 Comment
3530 Views

Evo kako je Sanin opisao svoje iskustvo u AIESEC-u.

Pozdrav svima, moje ime je Sanin Bašić, i ponosni sam AIESEC-er od jula 2020.godine. Vjerovatno si se zapitao kako da unaprijediš svoje liderske vještine i kako da napraviš svoju zajednicu boljom za sebe i za druge. Danas sam došao da ti odgovorim na ta pitanja i da ti ispričam svoje iskustvo u AIESEC-u.

Moja priča počinje nakon završetka srednje škole, i kako sam osoba koja voli da unaprijedi sebe, tražio sam organizaciju koja mi to može omogućiti. Na preporuku mog prijatelja, preporučio mi je AIESEC. Nisam znao o kakvoj organizaciji je riječ, ali nakon istraživanja, činila mi se jako privlačnom. Odlučio sam se prijaviti jer nisam više želio da budem dio uspavane mase, nego da se izdvajam iz iste. Primarni ciljevi su mi bili da unaprijedim sebe, te da budem pozitivna promjena u svojoj zajednici.

Nakon prijave, došao sam na grupni intervju gdje sam malo više saznao o samoj organizaciji i o njenoj bogatoj historiji. Na grupnom intervjuu sam imao priliku da se pokažem u timskom radu i kako funkcionišem u timu kroz zanimljive igre. Nedugo nakon toga stižem na individualni intervju gdje sam malo više pričao o sebi i tome na koji način mogu da doprinesem organizaciji. Moram priznati da me bilo strah intervjua, ali nakon par sekundi trema je nestala, jer je atmosfera bila jako opuštena.

Osmog jula mi stiže mail da sam prihvaćen u AIESEC, mail koji mi je otključao mnoga vrata u životu. Od početka mog iskustva bio sam fasciniran pozitivnom energijom i starijih i novih članova, prihvatanju različitosti i nekih karakterističnih osobina nekih osoba. Imao sam malu dozu straha jer sam se nalazio u grupi sa nepoznatim ljudima, ali nakon nekog vremena svi smo se pobliže upoznali. Krunisanje našeg prijateljstva su zanimljive team bonding aktivnosti koje su nas jako zbližile, i gdje smo stvorili puno pozitivnih uspomena.

Brzo sam se navikao na samu organziaciju, te sam i odmah prešao na rad, tačnije postao sam copywriter za website AIESEC.ba, te kroz daljni rad naučio sam pisati i uređivati blogove, naučio sam praviti vizualni sadržaj te sa vremena na vrijeme sve više napuštao komfor zonu. Upoznao sam ljude koji su bili uz mene kao tim i u dobrim i u lošim trenucima, one ljude sa kojima bih rado popio kafu, te pričao neke svoje probleme koje imam u datom trenutku.

Nedugo nakon toga, shvatio sam jednu stvar, a to je da AIESEC izvuče puni potencijal članova. Učlanjenje u samu organizaciju će poboljšati tvoje vještine o kojima nećeš učiti u formalnom obrazovanju, a koje su jako bitne nakon završetka škole ili fakulteta. Jedno od mojih najznačajanijih dostignuća unutar AIESEC-a je definitivno 39.izdanje Nacionalne Konferencije gdje sam bio član organizacionog tima.

Osim što sam imao priliku da priredim jedan od najbitnijih događaja za organizaciju, također sam upoznao članove iz čitave BiH, i tek tada shvatio da je učlanjenje u AIESEC jedna od mojih najboljih životnih odluka. Biti AIESEC-er je najbolja stvar na svijetu, doslovno je cijeli svijet tvoj, jer kada god odeš u neku drugu državu uvijek ćeš pronaći nekog AIESEC-era.

Ako si mlada osoba iz Banja Luke ili Mostara, ako želiš da proživiš ovakvo ili čak bolje iskustvo, onda se prijavi i postani član najveće omladinske organizacije na svijetu. Vidimo se!


Volontiranje, stepenica ka uspješnoj karijeri

Nije važno da li si u srednjoj školi ili fakultetu,...

Postani član AIESEC-a

AIESEC traži nove članove u Banja Luci i Mostaru. O...