Šta znači prilika za novi početak? – Bruno Bokšić

0 Comment
2107 Views

Uvijek imaš priliku za novi početak jer se iz loših situacija uvijek rađaju najbolje ideje i jači karakteri. Krize ti uvijek daju prostor da sagledaš sebe i svoj život te napraviš pozitivne promjene.

Korona situacija jenjava i život se polako počinje vraćati u “normalu.” Ta normala, za tebe, za mene i za sve nas neće biti ista i na tebe je da odlučiš kako će za tebe izgledati “nova normalnost.” 

SAD IMAŠ PRILIKU ZA NOVI POČETAK

Nije bilo nikakvog urođenog talenta koji bi ukazao na to da će Demosten postati jedan od najvećih grčkih oratora i jedan od najboljih govornika koji je ikada postojao. 

Rodio se kao mršavo, bolesno i boležljivo dijete s velikom govornom manom. U sedmoj godini života izgubio je oca, a tek tada su stvari krenule nizbrdo. 

Veliko nasljedstvo koje mu je ostavio otac za školovanje, treninge i instruktore ukrali su njegovi štićenici i bukvalno ga gurnuli da živi u podrum.

Zamisli, brate, da imaš 10 godina, slab si i nejak, čudan kao dijete, nemaš prijatelja, ne znaš pričati normalno, svi ti se rugaju, nemaš ni prebijene, a kući se prema tebi ponašaju gore nego kao smrtnom neprijatelju.  

Teško da možeš zamisliti goru situaciju — barem ja ne mogu. Ne znam nikoga tko bi u toj situaciji nešto pokušao i većina bi nas digla ruke od svega. 

Ali Demosten nije.

I zato je on napravio transformaciju u čovjeka koji će svojim govorima ujediniti čitav helenski svijet i mobilizirati narod u rat samo svojim riječima. 

DEMOSTENOV NOVI POČETAK

U životu ili truneš ili se potrošiš. Demosten je odlučio potrošiti se. 

Jednom prilikom čuo je atenskog govornika kako samo svojim riječima razoružava svoje protivnike i savladava ih ljepotom riječi. Taj govornik je bio sušta suprotnost Demostena — jak, samopouzdan, karizmatičan, dobar govornik, moćan. 

I tad se Demosten odlučio za svoj novi početak. 

Da bi se riješio svoje govorne mane, smislio je vlastite govorne vježbe koje se i dan danas koriste. Ako si gledao film Kraljev Govor, vidio si barem jednu Demostenovu metodu rješavanja govornih mana poput stavljanja kamenja u usta i pokušavanja pričanja, trčanja uzbrdo i recitiranja pjesama i izgovaranje čitavog govora u jednom dahu.

Ubrzo je njegov glas postao jak, glasan, i razumljiv.

Tada je iskopao rupu u zemlji i zavukao se u nju gdje je danonoćno učio govorne vještine i čitao knjige, radio na izgovoru, jasnoći, glasnosti i čvrstini argumenata. 

DEMOSTENOV NAPREDAK

Kada je postao punoljetan, pokrenuo je sudski proces vraćanja svog nasljedstva od štićenika koji su ga prevarili. Štićenici su izbjegavali njegove pozive na sud i unajmili svoje odvjetnike, ali Demosten nije stao. 

Fleksibilan i kreativan, dobivao je sudsku presudu za sudskom presudom, držeći slavne govore. Njegovi neprijatelji jednostavno nisu imali šanse i Demosten je odnio pobjedu. 

Demosten je u procesu postao glas Atene, netko tko predstavlja građanine Atene, tko može pogledati neprijatelje u oči i slomiti ih svojim riječima, a u isto vrijeme motivirati i ugrijati krv svojih sunarodnjaka. 

Svaki govor ga je činio jačim, a njegova prošlost puna bijesa i ljutnje mu je pomogla da probudi emocije u ljudima koji su ga slušali. I upravo mu je ta teška prošlost i način na koji se on ponio prema njoj pomogla da svoje govore čini moćnom pokretačkom silom čitavog helenskog naroda i svijeta kasnije. 

Demosten jeste izgubio skoro čitavo nasljedstvo, ali je u procesu dobio nešto puno više. Dobio je sposobnost probuditi, ujediniti i pokrenuti narod, a to je nešto što mu nitko nikada, pa ni njegovi progonitelji nikada nisu mogli uzeti. 

SAD TI JE PRILIKA ZA NOVI POČETAK

Čehov je rekao da čovjek postaje bolji tek onda kada ga natjeraš da vidi kakav točno jest. 

Čitava izolacija bio je prostor unutar kojeg si mogao vidjeti tko ti točno jesi sada. Mogao si vidjeti sve ono što si mislio da jesi, a pokazao si da nisi. Shvatio si da si puno jači nego što si na početku mislio i da nisi tako krhak da bi se raspao na prvu krizu. 

Korona ti je sve to pokazala. . 

Sad je trenutak u tvom životu gdje čuješ poziv na novu avanturu, novi put koji će te promijeniti na bolje. Imao si dovoljno vremena razmisliti o njemu kroz ova dva mjeseca i sad je vrijeme da kreneš njim. 

Demostenu je podijeljena loša ruka. Ali koji je bio njegov odgovor? Je li stao i predao se? Ili je išao do kraja? Je li se potrošio na novom putu ili je trunuo na starom putu? 

Duboko u sebi znaš šta je odgovor. Moraš djelovati. Moraš početi. Jer sad je prava prilika za novi početak.

PREUZETO SA : brunoboksic.com


Saznajte koje su sličnosti španjolske gripe i COVID-19 virusa. Priču donosi AIESEC u Bosni i Hercegovini.

Koje su sličnosti španjolske gripe i COVID 19 virusa? - Bruno Bokšić

Mnogi od nas su postavili pitanje koje su to sličnosti...

Zrelost na Balkanu - Bruno Bokšić

U svijetu je zrelost stanje potpune fizičke, emocionalne i anatomske...