Mentalno zdravlje izvor sreće

0 Comment
3217 Views

Kako da vam izvor sreće bude mentalno zdravlje?

Išli ste kod psihologa?! Da li je sa tobom sve u redu? Zašto nisi pričao/la sa nekim bližnjim, a ne sa potpunim strancem? Ne pomaže to. 

Komentari ljudi kada se spomene ta nevjerovatna riječ “psiholog”, a mnogi ne znaju čak ni ko je to. Zamišljaju to kao u filmovima, gdje ležiš i pričaš svoju životnu priču. 

Baš taj strašni psiholog može doprijeti do nas kada smo među crnim oblacima i razvedriti nas onim proljetnim zubatim suncem koje ubrzo počne da grije i ne prestaje. Biti tužan je u redu.  Imati loš dan i izležavati se u krevetu je okej. Udaljiti se od svih na dan – dva je čak i poželjno.   

Kako će ti psiholog pomoći oko mentalnog zdravlja kao izvora sreće. AIESEC u Bosni i Hercegovini zna.

Ivo Andrić je davno rekao “Ne teče rijeka već voda. Ne prolazi vrijeme, nego mi”. Nije u redu dozvoliti da nam tako život prođe pored nas. Mentalno zdravlje je kao pogonsko gorivo u nama koje pokreće proizvodnju i važno je da to gorivo redovno dopunjavamo.  

Dok ne riješimo sa sobom i okruženjem da psiholog nije doktor za luđake, podijeliti ću nekoliko savjeta tog čudnog doktora koje možete primijeniti.  

Potrudi se da se oslobodiš negativne energije

U zdravom tijelu je i zdrav duh – izvikana rečenica, ali s razlogom. Vježbanjem izbacuješ negativne misli i oslobađaš i tijelo i um.  To može biti obična šetnja kroz prirodu, meditacija u dnevnoj sobi, održavanje koncerta u sobi uz pjevanje i plesanje; jedino važno je da ne ležiš i držiš svu lošu energiju u sebi. 

Zdravo tijelo dovodi do dobrog mentalnog zdravlja. A to je i pravi izvor sreće. AIESEC u Bosni i Hercegovini.

Pronađi mir u sebi i zadrži ga za sebe

Koristi afirmaciju u svojim rečenicama. Ti možeš promijeniti negativne misli koje se nalaze u tvojoj podsvijesti i naučiti svoj mozak da misli pozitivno i iz svake situacije izvuče ono najbolje.  

Razmišljaj na način “Ja želim” jer ćeš tako svu svoju pažnju usmjeriti da postigneš ono što stvarno želiš i pored svih prepreka koje sretneš na putu, a pri onome “Ne želim” fokus se stavlja samo na ono što želiš da izbjegneš bez jasnog cilja i svrhe pri završetku.  

Kad uradiš to, to dovodi do dobrog mentalnog zdravlja. A to je i izvor sreće.

Efekat leptira

Koliko god malena promjena bila, u tvojoj budućnosti će ostaviti veliki trag. Mentalno zdravlje kao izvor sreće nije tako daleko. Pokušaj da radiš korisne stvari za zajednicu, poput volontiranja jer pomaganje drugima još više pomaže tebi, a i utiče na tvoju budućnost kroz razna poznanstva i nove vidike. Potrudi se da listanje Instagrama zamijeniš nekom dobrom knjigom, jer ti znanje niko nikada ne može oduzeti, a iskoristivo je u svim životnim situacijama. 

Ostanite produktivni jer tako ćete poboljšati svoje mentalno zdravlje. A to će biti i pravi izvor sreće.

Ukoliko ne pomognemo sami sebi, ni drugi nam neće biti od pomoći. Recimo sebi već danas da možemo biti još bolji. Kada počneš sa promjenama, vodi evidenciju o tome šta si napravio/la. Za par mjeseci ćeš se okrenuti i biti ponosan/na što si uspio/la u tome. I zapamti da nikad nije kasno!  


Moje iskustvo u AIESEC-u

Zdravo svima! Zovem se Sumejja i članica sam AIESEC-a u...

Iskustvo sa AIESEC prakse

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost Pozdrav svima! Ja sam Aleksa,...