Pet vještina koje razviješ kroz volontiranje

0 Comment
2305 Views

Nalazimo se u vremenu gdje nam ni fakultetska diploma ne može garantirati posao. Konkurentnost je alat koji kompanijama pomaže da se istaknu najbolji kandidati.

Pored diplome, potrebno je imati razvijene vještine koje će obogatiti vaš životopis. Ovdje vam donosimo 5 vještina koje razviješ kroz volontiranje:

1.Samopouzdanje

Manjak samopouzdanja je problem koji se sve češće javlja u našoj zajednici. Medjutim, treba imati na umu da je samopouzdanje kljucni faktor. Kljucno je za grupu gdje spadaju komunikkacijske, prezentacijske, liderske kao i mnoge druge vjestine.

Kroz redovno volontiranje, imat ćete priliku raditi sa aktivnostima gdje ćete spontano razvijati vaše samopouzdanje kroz rad u timu.

2.Upravljanje vremenom

U 5. vještina koje razviješ kroz volontiranje je upravljanje vremenom.Volonterski projekti počinju u tačno određeno vrijeme, kao i posao. Kada dobijete zadatak morate napraviti plan kako biste znali koliko vremena svakom zadatku treba posvetiti tako jačate vještinu upravljanja vremenom.

3.Komunikacijske vještine

Tokom redovnog volontiranja, sresti ćete se sa raznim ljudima kao što su stari i nemoćni, pa sve do mladih i nepokretnih. Ono što ćete imati zajedničko sa svim tim ljudima jeste da ćete komunicirati s njima. Komuniciranjem sa njima ucite se prilagoditi osobi koja je ispred vas.

Pored svega toga, morat ćete bit svjesni da stojite ispred vaše organizacije u čije ime radite i govorite. Na taj način širite vaš vokabular i jačate vaše komunikacijske vještine.

4.Rad s ljudima

Kao što ćete morati komunicirati sa raznim ljudima, isto tako ćete morati i raditi sa raznim ljudima. Kada volontirate, ono što ćete imati zajedničko sa svim vašim kolegama jeste ostvarenje istog cilja.

Da bi se taj cilj ostvario, potrebno je da svi volonteri znaju kako se treba ponašati u timu. Isti cilj je ono što će voditi vašu grupu. Na putu do ostvarenja tog cilja naučit ćete: interaktirati sa ljudima koji su stariji ili mlađi od vas, profesionalnu etiku, slušati, raditi u timu i još mnogo toga.

5.Liderstvo

Većina organizacija ne planira držati svoje članove vječno na istim pozicijama. Prvenstveno, kako biste znali voditi – morate prvo naučiti kako biti vođeni (znati saslušati lidera, razumjeti instrukcije koje ste dobili, saradnja s timom…).

Kada osjetite da imate dovoljno samopouzdanja, da poznajete svoj tim, da razumijete polje u kojem vaš tim djeluje – tada ste dobili zeleno svjetlo da postanete lider.

Nadamo se da ste danas saznali nešto novo o volontiranju i benefitima koje možete dobiti upravo kroz volontiranje. Ukoliko ne znate gdje da započnete vaše volontersko iskustvo, pridruživanje AIESEC-u je odlična prilika za volonterska iskustva kroz koja ćete razviti pomenutih pet vještina i još mnogo njih. Više informacija na: https://www.aiesec.ba/postani-clan/


Iskustvo sa AIESEC prakse

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost Pozdrav svima! Ja sam Aleksa,...

Volontiranje, stepenica ka uspješnoj karijeri

Nije važno da li si u srednjoj školi ili fakultetu,...