Zašto volontirati?

0 Comment
7084 Views

Zašto volontirati? Ovo je pitanje koje sve veći broj ljudi, naročito mladih, svakodnevno postavlja sebi i drugima. Kada se spomene riječ „volontiranje“ ona mnoge asocira na besplatnu radnu snagu, rad koji se ne plaća. Da li je to tako? Da li je novac uvek primarni motiv i jedino što može nagraditi tvoj trud i rad?

Volonterski rad je angažovanje pojedinca ili grupe ljudi, na osnovu ličnog izbora i dobrovoljnosti, da pružaju usluge ili obavljaju aktivnosti od opšteg interesa, za opšte dobro ili dobro drugih ljudi. 

Izraz volontiranje dolazi nam iz latinske riječi voluntas što značilični izbor, slobodna volja.

Volonterski rad se obično obavlja u humanitarnim, nevladinim, vjerskim i socijalnim organizacijama

Donosimo vam samo neke od prednosti volontiranja:

  • Pozitivno učite na karijeru

Počnimo od toga kako su volonterska iskustva često jedan od uslova pri apliciranju za mnoge stipendije, prakse ili poslove. Često je društveno angažovanje u organizacijama, učestvovanje ili volontiranje na raznim događajima i manifestacijama bitan faktor koji vas može odvojiti od drugih ljudi i dati vam potrebnu prednost.

Nekada to neće biti samo prednost, već uslov. Sve je više poslodavaca koji daju veliki značaj iskustvu kandidata sa volontiranjem. Još jedan razlog Zašto volontirati?  Vjerovatno ste se više puta našli u situaciji da ste željeli da pošaljete prijavu za neki posao, konkurišete za neku stipendiju, ali pri samom susretu sa osnovnim uslovima shvatili ste da ih ne ispunjavate.Vjerovatno u tim trenucima pomislite kako ćete krenuti da se bavite nečim, da je vrijeme da upotpunjujete svoj CV, kako poslovnim tako i društvenim aktivnostima. Volonterski rad je odličan za CV, ali i druge aspekte koji mogu pozitivno uticati na razvoj karijere, kao što su: 

  1. stvaranje radne navike 
  2. saznavanje novih stvari
  3. sticanje iskustva.
  • Pozitivno utiče na karijeru

Ništa se ne može mjeriti sa zadovoljstvom i osjećajem da ste uradili nešto korisno za sebe i svijet oko sebe. Poslije volonterskog rada, izaći ćete zadovoljni, a i bogatiji za mnoga iskustva.  

Možda to neće biti nešto što je usko vezano za struku ili profesiju kojom se bavite, ili želite da se bavite, ali osobine koje možete spoznati kod sebe prilikom volontiranja i stvari koje možete naučiti ne mogu se veziati ni za jednu konkretnu profesiju, a po mnogima su vrijednije od novčane naknade!

  • Učenje novih vještina

Volontiranje može uključivati gotovo svaku vrstu aktivnosti. Prilikom angažmana u volontiranju volonteri se često susreću s različitim preprekama i izazovima s kojima bi se susretali i na običnom radnom mjestu. Kroz savladavanje izazova usvajaju se brojna znanja i vještine koje mogu doprinijeti profesionalnom razvoju.

 

  • Mogućnost za stvaranje promjena

Ukoliko želite da budete pokretač promjene, ostavite trag i potpomognete opštem dobru ili drugim ljudima na najbolji mogući način – volonterski rad je prava opcija za vas. On vam pruža mogućnost da doprinesete svijetu u kome živite i zajednici sa kojom živite.  

  • Može poboljšati društvene vještine


Ako ste osoba koja se ne snalazi baš najbolje u društvenim situacijama, volontiranje vam može pomoći. Naravno, ne očekujte da će se stanje popraviti preko noći, no volontiranje može biti koristan alat u vašem nastojanju da unaprijedite vaše društvene vještine kroz stalnu interakciju s različitim ljudima i druženju s njima.

  • Sticanje novih prijatelja i kontakata

Volontiranje će vam u život doneti i nove poznanike, prijatelje, a možda i potencijalne poslovne saradnike i kontakte. Obzirom na to da su volonteri dobrodošli u mnogobrojnim organizacijama, obično su oni ti koji biraju kojoj organizaciji će volonterskim radom dati svoj doprinos. 

Obično se odluče za onu organizaciju koja se poklapa sa njihovim interesovanjima, pa grupu volontera često odlikuje zainteresovanost za iste društvene pojave, a nerijetko i sličan sistem vrijednosti. Zato, vremenom koje provedu radeći zajedno, volonteri često postanu prijatelji! 

 

  • Dobro je za zdravlje

Volonterski rad zaista je dobar za zdravlje, sudeći po rezultatima istraživanja. Rezultati su objašnjeni time što fokusiranje na nešto ili nekog drugog, a ne samo na sebe (često svoje probleme), smanjuje nivo stresa, poboljšava stanje imuniteta i povećava sveukupni osećaj zadovoljstva.

Ovo je zbog toga što pomaganje drugima prekida svakodnevnu tenziju i zamenjuje je osećajem smisla, pozitivnim emocijama i visokim nivoom samopouzdanja. 

Potražite, probajte! Vjerovatno ćete se iznenaditi koliko mogućnosti za volonterski rad, u stvari, postoji. Nešto što sigurno može biti početak, ukoliko mislite da ne možete da nađete nešto novo i drugačije, jesu studentske organizacije. Na svakom fakultetu postoji barem jedna.

Neke prednosti ćete osjetiti odmah, neke će biti vidljive tek kasnije, kada se upustite u avanturu zvanu traženje posla. Odgovorili smo ti zašto volontirati. Pored svega, vjerovatno će to biti i dobra zabava, sa ljudima koji su tu iz istih razloga, pozitivnog duha i slični vama. Svakako, to neće biti izgubljeno vrijeme i zato – volontiraj!


Volontiranje, stepenica ka uspješnoj karijeri

Nije važno da li si u srednjoj školi ili fakultetu,...

Postani član AIESEC-a

AIESEC traži nove članove u Banja Luci i Mostaru. O...