Praksa u Grčkoj i Ivanino iskustvo

0 Comment
871 Views

Praksa u Grčkoj koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Vjerovatno se pitate kakvo iskustvo ima jedan praktikant koji je bio dio AIESEC prakse, kakve je ljude tamo upoznao, i kakva je bila atmosfera. Na vaša pitanja odgovor će vam dati priča Ivane Vujinović, koja je krenula na praksu sa velikim energijom i željom za rad, a vratila se sa još većom.

Želja da krene u drugu državu na praksu je uvijek postojala, ali kako Ivana kaže, nije svoje naume sprovela u dijelo radi fakultetskih obaveza i nesigurnosti u poznavanje drugog jezika. Poziv na praksu u Solunu u Grčkoj je promjenio sve, jer je imala priliku da ode u zemlju koju jako voli, te poznavanje grčkog jezika joj je uklonila i jezičku barijeru. Želja za radom i ushićenost što će imati priliku biti dio jednog velikog projekta, je samo bio razlog zašto je Ivana u periodu od 10 dana odlučila otići u Solun.

Ivana je bila dio projekta „Young Power“ u sklopu prakse Global Volunteer na šest sedmica, gdje je imala priliku da svoje znanje o kulturalnim razlikama prenese na učenike u dvije državne srednje škole. „Željno sam isčekivala svaki novi čas, jer su učenici bili veoma zainteresovani i željni znanja. Bilo je i slučajeva kada jednostavno nisu htjeli da napuste učionicu, postavljali bi mi razna pitanja. Na ulici bi me zaustavljali, grlili… Neopisiv osjećaj!“

Jedan od najvećih strahova i sumnji koje je Ivana imala jesu bili njeni novi prijatelji, jer nije znala ko će sa njom djeliti sobu narednih 6 sedmica. Međutim praksa u Grčkoj je uklonila sve sumnje jer je bila sa 7 osoba koje su uljepšali njeno iskustvo. „Živjela sam u stanu sa sedam potpuno različitih ljudi, a opet tako meni sličnih. Prijateljstvo koje sam stekla u Solunu sa ljudima iz Azerbejdžana, Rusije, Turske, Brazila, Indije, Senegala, Egipta, Alžira, Moldavije, Kolumbije, Tajvana, Kine i Grčke je neprocjenljivo. Različiti jezici, kulture, vjere nisu toliko uticali na raznolikost nas, mladih ljudi po pitanju snova i ambicija koji dijele te dane i iskustva.“

Pored predavanja u srednjoj školi, Ivana je imala priliku i da uživama u ljepotama Grčke, tradicionalnim jelima koje su užitak za nepca i plažama iz snova gdje možete zaplivati u prelijepom pogledu na istu.

Ivana je zasigurno u šest sedmica imala iskustvo koje će pamtiti do kraja života, a ovakvo, ako ne i bolje iskustvo, možeš imati i ti. Prijavi se na jednu od naših AIESEC praksi, i uživaj u iskustvu iz snova.


Iskustvo sa AIESEC prakse

Moj Put kroz Kulturnu Raznolikost Pozdrav svima! Ja sam Aleksa,...

Praksa u Italiji i Dajanino iskustvo

Praksa u Italiji i Dajanino iskustvo te neće ostaviti ravnodušnim....