Kapetan Amerika, primjer pravog lidera

0 Comment
1269 Views

Evo zašto je mnogima Kapetan Amerika primjer pravog lidera.

U filmskim maratonima nezaobilazan naslov je i Avengers, film o skupini super heroja koji spašavaju svijet od zlih sila. Unatoč njihovim izvanrednim sposobnostima, oni su neizbrušeni heroji bez njihovog lidera, Kapetana Amerike.

Kapetan Amerika je pseudonim Stevena Rogersa, veterana i heroja iz Drugog svjetskog rata. Njegovo iskustvo u ratu i vještine koje je razvio su ključne za sve strateške akcije i djela koje Avengersi rade. Kroz nekoliko primjera AIESEC vrijednosti, pokazat ćemo vam zašto je Kapetan Amerika primjer pravog lidera.

AKTIVIRANJE LIDERSTVA:

Kapetan Amerika je lider koji je uvijek u prvom redom sa svojom ekipom, nikada ne krivi druge za neki krivi postupak i uvijek zna kako treba postupiti. Veoma često vodi tim djelima, a ne riječima, i nikada se ne srami da prizna svoju pogrešku. Zbog svoje iskrenosti cijenjen u svom timu, cijenjen kod Marvel fanova te čak i kod nekih neprijatelja.

Rečenice poput: „Radite kako kažem, a ne kako radim“ su samo primjer zašto je Kapetan Amerika mnogima uzor, i mlađima, te čak i starijima.

DEMONSTRIRANJE INTEGRITETA:

Kapetan je svjestan da svaka akcija ima svoje posljedice, te kao lider on mora da prihvati i dobre i loše posljedice. Mnogo puta je demonstrirao svoj integritet kao lider ali je i mnogo puta ispaštao radi svojih djela. Ima jasne ciljeve i vizije kao što su: pravda, hrabrost, odgovornost i sloboda.

On ispunjava svoje vizije i ciljeve, dok je istovremeno i transparentan u donošenju svojih odluka.

TEŽNJA KA IZVRSNOSTI:

Radi njegovog strateškog razmišljanja, Kapetan Amerika zna svoje članove te zna ko bi bio najbolji za određeni zadatak. Nikada neće tražiti da neki član uradi nešto što nije u mogućnosti, a također će i sam raditi na unaprijeđenju svojih poteza i razmišljanja kao lidera. Inspiracija je svojim članovima, te će tako htjeti da napreduju u svakom pogledu kao što napreduje i on.

ŽIVOTNA RAZNOLIKOST:

Tim Avengera se sastoji od raznih profila, do osoba sa velikim egom do onih koji koriste mišiće umjesto glave. Kapetan Amerika je osoba koja sve osobe može da smjesti na jedno mjesto, i da napravi ugodnu i prijateljsku atmosferu. Poštuje svaku osobu, poštuje njegovu/njenu priču i pronalazi vrijednost i vrlinu svakog člana.

Da li želite i vi budete pravi lider kao Kapetan Amerika? Ako je vaš odgovor da, prijavite se na AIESEC praksu i otkrijte svoje vještine za koje niste ni znali da ih imate.