Četiri koraka do savršene fotografije

0 Comment
1976 Views

Da li znaš da je fotografisanje jedan od najpopularnijih i najplaćeniji hobija? Fotografije su oblik izražavanja, njima možemo zalediti energiju koja se nalazi u određenom vremenu i prostoru. Fotografijom ili nizom fotografija možemo ispričati priču vezanu za jedan događaj.

U fotografiji, kao i u svemu, postoje određena pravila kojih bi se trebali pridržavati. Ovdje ti donosimo neka od tih pravila:

Pravilo trećine (The Rule of Thirds)

U pravilu trećine fotografija je podijeljena na trećine sa zamišljenim linijama, dvije u horizontalnom pravcu i dvije u vertikalnom pravcu. Ideja je da se glavni elementi fotografije pozicioniraju uz jednu od linija ili na mjestu presjeka linija. Ispod nam se nalazi par primjera:

Rezanje fotografije 

Kada režemo fotografiju, moramo posvetit pažnju tome da ne odrežemo dio elementa koji je u fokusu, u slučaju da režemo fotografiju na kojoj se nalaze ljudi, idealno je odrezati dio do iznad udova. U prilogu pogledajte:

Zelena – djelovi koje je moguće rezati
Crvena – dijelovi koje nije poželjno reazati

Fokus

Kada pravimo fotografiju, moramo znati zbog čega je pravimo i taj razlog staviti u fokus. Opće pravilo je da se u fokusu nalaze elementi koji su u prvom ili drugom planu, ali to ne mora uvijek da bude slučaj.

Primjer kada glavni element nije u fokusu
Primjer kada glavni element jeste u fokusu

Linije vodilje

Jedno od najkonfuznijih pravila iz razloga što se obično koriste vrhunske fotografije kao primjer. Najjednostavnije rečeno; ideja ovog pravila jeste da glavni element spontano privlači vašu pažnju.

Za kraj; važno je napomenuti da su ova pravila samo okvirni recept za dobru fotografiju, ne znači da je fotografija loša ukoliko krši neka od pomenutih pravila.

Glavni kriterij po kojem se mjeri dobra fotografija jeste momenat koji je u njoj zaleđen, energija koju taj momenat nosi. Potrebno je razmišljati izvan kutije.

Pročitaj još i 5 hobija koji donose zaradu


Hobiji koji donose zaradu

5 hobija koji donose zaradu

Mislite da Vam hobiji ne mogu donijeti nikakvu zaradu? Uvjerit...