Zašto volimo i trebamo putovati?

0 Comment
2164 Views

Svi imamo svoje razloge zašto volimo ili ne volimo putovati. Dok neki uživaju u pustolovinama i istraživanju nepoznatog, drugi ipak sigurnost i komfort pronalaze u svojim domovima. Bilo da spadaš u prvu ili drugu grupu vrijedi priznati da putovanja zaista donose mnoge benefite u tvoj život. 

Prvi od razloga zašto treba putovati jeste učenje.

Svako novo putovanje je novo iskustvo a sa svakim novim iskustvom sve više učimo. Učimo interesantne informacije o gradovima, građevinama, ljudima, kulturama, jelima, jezicima i još mnogim drugim obilježjima. Ovo nije znanje koje ćemo, nakon što ga naučimo, zaboraviti. Ova znanja i iskustva ostaju zauvijek u našim sjećanjima.

Drugi razlog je samo stvaranje uspomena kroz putovanja.

Kada se prisjetimo prošlih putovanja moramo priznati da nam neki lijep osjećaj obuzme tijelo i um. Upravo zbog tog osjećaja vrijedi putovati – znajući da ćemo kroz narednih par mjeseci ili godina pomisliti na te trenutke i osjećati sreću.

Svi ljudi, mjesta, pustolovine i ponekada situacije koje su nam se u tom trenutku činile strašne će nas natjerati na smijeh i prepričavanje tih priča tokom čitavog života. 

Divna stvar u vezi putovanja je osjećaj da nešto vidiš po prvi put.

Sjećaš li se nekih svojih prvih iskustava u životu? Uvijek je taj prvi put poseban te pun neizvjesnosti, razmišljanja kako će biti, gdje će biti, hoće li sve proći prema planu, i da li uopšte postoji plan? Putovanje uvijek u nama budi taj osjećaj prvog puta.

Odmor od svega

Putovanja mnogim ljudima služe upravo kao bijeg od posla, istih ljudi te istih problema. Prilika za maknuti se od svega što nam okuplja misli i okružiti se nepoznatim ljudima gdje nećemo imati vremena razmišljati o problemima čini čuda za duševni mir.

Pročitaj i putovanje sa AIESEC-om – Tomislavo iskustvo