5 savjeta za intervju

0 Comment
2506 Views

Svi ćemo barem jednom u životu morati otići na intervju. Naravno, svi želimo ostaviti najbolji utisak koji možemo. Ovo je naših 5 savjeta za intervju:

1.BEZ KAŠNJENJA

Podrazumijeva se da treba doći barem 15 minuta ranije prije zakazanog termina. Kašnjenjem ostavljate utisak da vam nije stalo, tim činom ste već u startu smanjili svoje šanse za 50%.

2. PRIPREMA

Logično je da se za svaki intervju treba pripremiti, ali kako? Istražite organizaciju/kompaniju/firmu za koju se prijavljujete. Kada dobijete poziv za intervju, često će vam biti rečeno ko će obaviti s vama taj intervju; istražite sve što možete o toj osobi (npr. Linkedin).

Kada ste prikupili mnogo korisnih informacija, zapamtite najbitnije i onda pokušajte pretpostaviti koja pitanja vam mogu biti postavljena. Pitanja koja se veoma često pojavljuju su: zašto ste izabrali nas? zašto se prijavljujete? šta vas čini pravim kandidatom za ovu poziciju? 

3. ODGOVARANJE NA PITANJA

Kada odgovarate na postavljeno pitanje, nemojte previše odugovlačiti, ali nemojte ni odgovoriti u dvije riječi. Argumentovano odgovarajte na postavljeno pitanje, kada dajete svoj odgovor u pozadini sami sebi postavljajte pitanje “ZAŠTO?”  tako da bi vaš odgovor bio jasan.

4. GOVOR TIJELA

Uvijek imajte na umu da osoba s kojom vršite intervju, pored toga što vas čuje – ona vas i vidi! Kontrolišite vaš govor tijela, nemojte raditi nešto iritantno što može odvući pažnju od vaših odgovora, sjedite uredno, održavajte kontakt očima i budite prijatni.

5. KRAJ

Kraj intervjua je jednako bitan kao i početak. Često će osoba koja vrši intervju dati priliku vama da postavite neko pitanje – iskoristite tu priliku. To je još jedan od načina da pokažete da se istinski interesujete za poziciju na koju aplicirate. Prije odlaska, intervju završite na pozitivnoj noti, kulturno se rukujte i napustite kancelariju.

Nadamo se da su vam je ovih 5 savjeta za intervju bilo korisno. Nemojte paničiti, opustite se, naoružajte se pozitivnom energijom i kulturnim ponašanjem!

Također pogledaj – Kako napisati motivaciono pismo (Cover letter)?


Kako raspoznati dobar savjet od lošeg - Bruno Boksic

Živimo u svijetu loših savjeta koje svatko daje šakom i...